Departament de Tecnologia





96 224 90 56
  • Inici
  • Tecnologia ESO
    • 1r ESO TEC
    • 2n ESO TEC
    • 3r ESO TEC
    • 4t ESO TEC
  • Tecnologia_Enginyeria
  • CTMA
  • Recursos Didàctics
    • MECANISMES
    • CIRCUITS
    • MEDI AMBIENT
    • CIBER-CONVIVENCIA
  • Blog
  • WEB Sivera Font
  • THE BEST DESK

Los impactos del derrame de ácido sulfúrico

31/7/2019

6 Comments

 
Picture
https://es.mongabay.com/2019/07/mexico-impactos-del-derrame-de-acido-sulfurico/

​
Los impactos del derrame de ácido sulfúrico
El pasado 9 de julio la mina Buenavista del Cobre, perteneciente al Grupo México, derramó 3000 litros de ácido sulfúrico en el Golfo de California y los mexicanos han salido a protestar exigiendo la retirada de la concesión minera al consorcio transnacional.

Fue en la Terminal Marítima de Guaymas. Se produjo el derrame de ácido en el Mar de Cortés. Este es uno de los lugares de mayor biodiversidad del mundo, Patrimonio de la Humanidad y cuna de la vaquita marina, en Peligro Crítico de extinción.
Según comunicó la empresa, el ácido sulfúrico se diluyó rápidamente por lo que calificaron el derrame como inofensivo. “Se determinó que no hubo afectación a la flora ni la fauna de la zona portuaria, de acuerdo con el informe de la Secretaría de Marina», señala la compañía en un comunicado. Sin embargo, los científicos que estudian el caso no opinan lo mismo.

Octavio Aburto, profesor e investigador del instituto de oceanografía Scripps, en San Diego, California, asegura que “si bien es cierto que 3000 litros de ácido diluidos en una gran masa de agua es muy poco, por lo que el efecto a largo plazo no existe, no hay que minimizar el impacto local a corto plazo”.
Según explica, el ácido sulfúrico es corrosivo “por lo que cualquier animal o planta directamente en contacto con la sustancia va a tener quemaduras severas”. Además, el ácido sulfúrico al disolverse en el agua disminuyen los carbonatos de calcio presentes en el mar. “Esto es importante porque muchos animales como los corales o las almejas utilizan carbonato de calcio para construir sus cuerpos”, dice. Por último, agrega que el ácido sulfúrico reduce también el oxígeno del agua afectando a la vida marina.


Picture
6 Comments
Rubén
8/10/2019 04:28:38 am

El riu Sonora a Mèxic es veu com un gran torrent taronja-òxid per la contaminació vessada per negligència de l'empresa Grup Mèxic.

40 mil metres cúbics d'àcid sulfúric es van abocar en aquest riu de l'estat de Sonora el divendres 8 d'agost, segons l'empresa, com a conseqüència de les pluges inusitades, però fins i tot la Conagua (Comissió Nacional de l'Aigua) va declarar que això també es va deure a els defectes de construcció dels seus contenidors.

Grup Mèxic va ocultar el vessament per 2 dies, s'ha limitat a l'entrega insuficient d'aigua als pobladors i va evitar netejar els voltants del riu que, amb les pluges, van contaminar novament la llera. La multa per l'empresa, que abans va estar assenyalada per la mort de treballadors miners per falta de seguretat, seria d'uns 4 milions de pesos, la qual cosa no representa ni l'1% dels seus guanys trimestrals.
FONT:https://ecoosfera.com/2014/08/estas-son-las-primeras-consecuencias-de-la-derrama-de-acido-sulfurico-en-el-rio-sonora-imagenes/

Reply
Rubén
15/10/2019 04:39:59 am

La vaqueta marina és una espècie de cetaci odontoceto de la família Phocoenidae, una de sis espècies de marsopa. Mesura 150 cm de llarg i pesa fins a 50 kg. Té una distribució molt restringida. És endèmica de l'Alt Golf de Califòrnia. Les seves poblacions han disminuït durant les passades dècades al punt de ser considerada en greu perill d'extinció.
Està en perill crític d'extinció, ja que després de ser evaluada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa està incluida en la llista d'espècies amenaçades. La vaqueta marina és una espècie en perill crític, perquè la seua població és menor a 250 espècies.
El 2015 existien 95 exemplars, però el 2017 es va perdre el 67% de la seva població, quedant amb menys de 40 exemplars. Avui només hi ha 22 espècimens vius

Reply
Rubén
22/10/2019 04:36:16 am

Mesures preventives per a la recuperació de les espècies en perill d' extinció com la vaqueta marina:
1. Prohibir la caça d'animals.
2. Evitar la desforestació de boscos.
3. La delimitació d'àrees protegides i reserves naturals.
4. Evitar la contaminació dels recursos naturals.
5. Promoure plans per a la reproducció en captivitat
6. El reciclatge ajuda a disminuir la tala d'arbres
7. Respectar les àrees protegides i reserves naturals.
8. Comprar amb responsabilitat.
9. Restaurar els hàbitats.
https://www.fundacionaquae.org/consejos-del-agua/consejos-para-proteger-a-los-animales/

Reply
Marcos Albelda Muñoz link
22/10/2019 04:49:44 am

L'àcid sulfúric és molt perillós, és corrossiu en metalls i en humans pot produir cremades i lesions oculars. A més, pot produir marejos, febre, vòmits, trastorns respiratoris, etc.
Quan aquest àcid entra en contacte amb l'aigua, reacciona de manera violenta. L'àcid redueix el PH i compostos com el carbonat (utilitzen els coralls per a formar els seus cossos o colònies), també hi ha una reducció considerable de l'oxigen.
A nivell de la zona on es va derramar l'àcid sulfúric, hi va haver una mortalitat molt elevada, sobretot en organismes sèsils (que no es poden moure) com els palmitos de mar i també amb animals que es mouen a poca velocitat, com per exemple, els caragols.
A nivell de oceà, els 3000 litres d'àcid, conforme van moguent-lo les marees, va diluint-se, perque és poca quantitat comparada amb el volum d'aigua marina però, això no lleva cap culpabilitat a la empresa minera que va provocar eixe desastre.
A més la empresa hauria de tenir uns mecanismes de seguretat per tal que no torne a ocórrer eixa catàstrofe.

Reply
Rubén
22/10/2019 04:50:50 am

Segons l' extenció territorial de l' impacte pot ser:
-LOCALS: Afecten a una zona concreta del territori. Contaminació de l’aire en grans ciutat, eutrofització
d’un llac, impacte paisatgístic de l’activitat minera, sorolls produïts per indústries o automoció.
-REGIONALS: Afecten a una àrea més extensa, com el cas de la pluja àcida o una marea negra.
GLOBALS: S’estenen per tota la Terra com
l’increment de l’efecte hivernacle, l’estrés hídric
(escassetat de recurs aigua) i disminució de la
capa d’ozó.
En aquest cas tenim un impacte local perquè afecta una zona concreta del territori.

Reply
MARCOS ALBELDA MUÑOZ link
22/10/2019 04:56:45 am

Davant aquest desastre cal tenir unes mesures de seguretat per tal que no ocorrega una altra vegada, aleshores, per la seguretat de la empresa i de la natura cal tenir:
1.-Control de riscos
2.-Instrucció i entrenament del personal
3.-Equip de protecció del personal
4.-Reparació i neteja dels llocs on s'ha utilitzat un àcid o un element perillós.

Reply



Leave a Reply.

    Autor

    Olga Aracil

    Arxius

    September 2019
    August 2019
    July 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2018
    March 2017
    December 2015
    October 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014

    Categories

    All
    Accidents Mediambientals
    Alimentació
    Biodiversitat
    Contaminació
    Espècies Invasores
    Espècies Invasores
    Medi Ambient
    Residus
    Riscos Climàtics
    Riscos Geològics

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.